(099)-968-69-03; (096)-231-81-33; (073)-464-11-65

Література рідного краю Миколаївщина (легенда)

ЛЕГЕНДА ПРО ШИПШИНУ

Всім відомо, як тяжко колись жилося на Україні. Не оминули лихі часи і село Центральне. Весь час турки і татари  зазіхали на багаті і родючі землі. Щоразу нападники забирали худобу, людей же  гнали в рабство та на продаж. Постійно народ лише терпів ці знущання.

Але одного разу, коли вороги вдерлися в село, селяни почали боронитися: хто вхопив вила, хто граблі, інші - лопату... Захищалися люди, як могли.

Серед захисників особливо сміливим був один молодий хлопець. Він завзято рубав ворогів, розкидав їх на усі боки. Але все - таки нападники його оточили і по-звірячому вбили. Це бачила його дівчина - наречена. Тоді вона від розпачу і люті вхопила серпа і відрізала голову найстаршого ворога. Тої ж миті загарбники кинулися за нею, щоб помститися, а вона тікала аж за село. За нею побігли й інші дівчата. Але, добігши до води, молодиці побачили, що більше тікати і ховатися ніде. Тоді вони стали на коліна і почали молити Бога про спасіння і захист. Господь не хотів марної смерті дівчат і за те, що були такими вірними захисницями свого села, перетворив їх на густі колючі кущі шипшини.

Автор: Царинська Світлана
Клас: 6 клас
Розміщено: 2020-03-30 05:29:59
Переглядів: 97